Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produksi Semangka di Kecamatan Lape, Kabupaten Sumbawa

  • Endang Sulastri Universitas Samawa
  • Nila Wijayanti Universitas Samawa
  • M Aries ZA Universitas Samawa
  • Alia Wartiningsih Universitas Samawa
  • Yadi Hartono Universitas Samawa
Keywords: production, watermelon, Sumbawa regency

Abstract

This research aims to analyze the influence of independent variables, namely land area, seeds, labor, fertilizer, and pesticides, on watermelon production in Labuhan Kuris Village, Lape District. Additionally, the study tests the coefficient of determination to assess how much these variables influence watermelon production. The method used is purposive sampling, involving 30 watermelon farmers as respondents. Data collection techniques include observation, interviews, questionnaires, and documentation. The analysis was conducted using multiple regression. The results show that, partially, only the land area variable has a significant effect on watermelon production, while seeds, labor, fertilizer, and pesticides do not have a significant impact. However, simultaneously, all five independent variables significantly influence watermelon production. These findings indicate that land area is the primary factor in increasing watermelon production in the region.

References

Amelia. ED, J. Sutrisno. D. Hastuti, dan S. Wahyuningsih. (2022). Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pendapatan Usahatani Semangka (Citrullus lanatus) di Desa Jipang Kecamatan Penawangan Kabupaten Grobogan. Seri Prosiding Ilmu Fisika dan Formal, 254-262.

Ayu, H.D, Marhawati, Mustari, Tuti. S dan Rahmatullah. (2021). Analisis Faktor-Faktor yang Memengaruhi Produksi Semangka di Desa Mangkoso Kecamatan Soppeng Riaja Kabupaten Barru. Journal of Social Sciences and Humanities, 1(1): 1 – 7.

Badan Penyuluh Pertanian (BPP). (2022). Kecamatan Lape. Kabupaten Sumbawa.

Badan Pusat Statistic. (2022). Sumbawa Dalam Angka 2022. Sumbawa.

Ghozali, I. (2012). Aplikasi Analisis Multivariate dengan Program IBM SPSS. Universitas Diponegoro, Yogyakarta.

Gilarso. (2003). Pengantar Ekonomi Mikro.Penerbit Kanisius. Yogyakarta.

Kerlinger, Fred N. & Howard. B. Lee. (2000). Foundations of Behavioral Research. 4th Edition. Florida: Hartcourt Inc. 199.

Kusumaningrum. S. (2019). Pemanfaatan Sektor Pertanian Sebagai Peunjang Pertumbuhan Perekonomian Indonesia. Ejournal. Atmajaya. Ac, Id.

Kwanimba, H.R, I.N. Widyantari, dan W.O. Suriani. (2024). Analisis Pengaruh Peran Kelompok Tani Dalam Peningkatan Produksi Padi di Kampung Sumber Mulya Distrik Kurik Kabupaten Merauke. Musamus Journal of Agribusiness Vol.7 (1).

Papuana, Olinda Putri, H.Z. Kaiwai, dan S.A. Ratang. (2022). Analisis Usaha Produksi Buah Semangka dan Tingkat Pendapatan Petani di Kelurahan Koya Barat Distrik Muara Tami Kota Jayapura. Jurnal Kajian Ekonomi dan Studi Pembangunan.

Painenon, C.N.A, A. Nubatonis, dan U. Joka. (2024). Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Preferensi Konsumsi Pinang Kering di Kecamatan Biboki Anleu Kabupaten Timor Tengah Utara. Musamus Journal of Agribusiness, Vol.7 (1).

Sober dan Siregar. (2010). Budidaya Semangka Panen 60 Hari, Penebar Swadaya Jakarta, 2010. Jakarta.

Sugiyono. (2010). Metode Penelitian Pendidikan Pendekatan Kuantitatif, kualitatif, dan R&D. Bandung: Alfabeta.

Widarjono. A. (2007). Ekonometrika (Teori dan Aplikasi). Ekonesia FE, UII, Yogyakarta.

Published
2024-12-30
How to Cite
Sulastri, E., Wijayanti, N., ZA, M. A., Wartiningsih, A., & Hartono, Y. (2024). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produksi Semangka di Kecamatan Lape, Kabupaten Sumbawa. Musamus Journal of Agribusiness, 7(2), 109-117. https://doi.org/10.35724/mujagri.v7i2.6395